ПроИнфо

За нас Настоятелство Настоятелство

Sat,13Feb2016

Настоятелство

Petko2Петко Георгиев - председател

Известният български журналист и медиен експерт Петко Георгиев е учредител и председател на настоятелството на Фондация „ПроИнфо” от основаването й през 2005 г. Той е и директор на Фондация „Център за радио и телевизионно обучение – ПроМедиа“, водеща неправителствена организация ангажирана с развитието на медиите в България. 

Петко Георгиев има значителен опит като журналист, медиен експерт, независим продуцент и международен медиен консултант. Работил е за организации като БНР, БНТ, IREX, бТВ, Нова ТВ, Гласът на Америка, Радио Свободна Европа и ББС. Автор е на десетки радио и телевизионни предавания, както и на многобройни публикации в периодичната преса. От 2005 г. е ангажиран професионално с развитието на медиите и в регионален и международен план, работил е в над 20 държави от Западна, Централна и Източна Европа, бившия Съветски съюз, Близкия Изток и Северна Африка. От 2011 г. е лектор по медии в Европейския хуманитарен университет – Вилнюс. 

Завършил е Международни бизнес отношения в Прага. Владее отлично английски, чешки и руски език. Член е на граждански организации като Форум „Свободно слово” и Програма „Достъп до информация”. Носител е на годишната награда на Българската медийна коалиция „за цялостен принос към независимостта на медиите и утвърждаване на ценностите на гражданското общество“ . 


iva-taralezhkovaИва Таралежкова

Ива Таралежкова е председател на УС на сдружение Форум гражданско участие – мрежа от над 120 български НПО, работещи за подобряване на средата за гражданско участие и диалога с управляващите на местно и национално ниво.

Експерт в организирането на обществени дискусии и консултативни процеси с участието на различни заинтересовани страни, модератор на повече от 20 обществени форума в общини и региони от цялата страна. Притежава богат опит в работата с общности, развитие на селските райони, мобилизиране на позитивна енергия за устойчиво развитие и консенсус. Участник е в работна група по разработването на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт, представител на НПО в разработването на местни и национални програми и политики за подобряване на партньорството и прозрачността в управлението. Експерт по подхода ЛИДЕР.  

Основател и председател на УС на сдружение „Деветашко плато” – пример за междуобщинско сътрудничество и активизиране на общностите в 10 села в 3 общини за устойчивото развитие на региона и превръщането му в туристическа дестинация.

Ива Таралежкова е експерт обучител на НПО и представители на общини и общински съвети по теми, свързани с гражданско участие, партньорство, мобилизиране на общности, организиране и провеждане на обществени форуми и консултативни процеси. Обучител на модератори и на обучители.

Родена е в Габрово. Завършила е Езиковата гимназия в град Ловеч и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” – магистър по английска филология. В допълнение е преминала множество обучения за разработване и управление на проекти, пряка демокрация и гражданско участие, модериране на форуми и дискусии, разработване на стратегически документи, връзки с обществеността и др.


IrinaИрина Алексиева

Ирина Алексиева е изпълнителен директор на Българското училище за политика „Димитър Паница”, което обучава млади политически и граждански лидери. Тя е доктор по обществени комуникации и информационни науки на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Докторската й теза е свързана с комуникирането на измененията в климата и е в основата на книгата й „Климатичните промени. Ефекти и комуникация”. 

Ирина е магистър по бизнес администрация от Американския университет в България и магистър по икономика от Университета за национално и световно стопанство. Специализирала е журналистика в САЩ и е изучавала развитието на гражданския и политически диалог в страните от Югоизточна Европа и бившия Съветски съюз в Норвегия.

Тя е позната на българската общественост като един от най-добрите икономически журналисти – автор и водещ на седмичното предаване на bTV „Бизнесът”, автор на предаването „Портфейл” и ръководител на икономическия отдел на Дарик радио. Автор е на документалните филми "Чернобил – 20 години по-късно" и "Изборът на Калифорния".  

Ирина е член на борда на Европейската асоциация на училищата по политически науки към Съвета на Европа.


vkВеселин Кюркчиев

Веселин Кюркчиев е роден в София на 31.05.1972 г. През 1990 г. завършва Софийска математическа гимназия като първенец на випуска, участник в редица състезания и олимпиади, носител на многобройни награди. През същата година е приет в математическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, който завършва през 1995 г. Следва докторантура на тема „Числови методи и алгоритми“ към Института по Математика и Информатика към БАН и в последствие работи като математик в академията. Още като студент се обучава в курсове в университетите в Триест и Атина в областта на университетското обучение по математика с помощта на компютри. През 2008 г. завършва курс по информационна сигурност  към Асоциацията на европейските лотарийни игри в Марсилия и отговорно залагане и маркетинг към Световната лотарийна асоциация в Мексико. От 1994 до 2008 г. е асистент във факултета по математика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Способността му да мисли критично, креативно и да решава поставени задачи го отвеждат на ръководна позиция като математик, дизайнер и мениджър  в редица проекти в областта на създаване, разработка и внедряване на компютърни и интернет базирани системи, такива за защита, обработка на документи, „умни“ бази данни и др. От 1994 до 2001 г. участва в разработката и развитието на платформа за всичките видове провеждани избори в България.  Понастоящем Веселин Кюркчиев е Директор Информационни Технологии в Българския спортен тотализатор и мениджър на „ВСТЕК“ ЕООД. Интересите му в различни области намират израз в членството му в Регионална изборна комисия за парламентарни избори 2005 г. Веселин Кюркчиев владее на много добро ниво, писмено и говоримо, руски и английски език.


Luben PanovЛюбен Панов

Любен Панов е програмен директор на Българския център за нестопанско право от 2009 г. Преди това е бил директор на организацията от създаването й през 2001 г. Българският център за нестопанско право работи за подобряване на правната и финансова среда за неправителствени организации (НПО) в България и им предоставя правна помощ. Любен Панов е бил член на Обществения съвет към Комисията по въпросите на гражданското общество в 39-тото Народно събрание на Република България. Той е работил по теми като регистрация и дейност на НПО, финансова рамка и данъчно облагане на гражданските организации, данъчни облекчения за дарители, социално договаряне и др. Той е един от създателите и мениджър на Информационния портал за НПО в България.

Любен Панов е работил в редица страни в Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз. Той е участвал в разработването на правилата за разпределение на държавни грантове за НПО в Албания, изследвал е правната рамка за НПО в Армения и механизмите за социално договаряне в Казахстан и участва в проекти в Азербайджан и Молдова.

Любен Панов е бакалавър по стопанско управление от СУ „Св. Климент Охридски” (1997) и магистър по макроикономика в същия университет (1998). Той има и магистърска степен по човешки права от Централния европейски университет в Будапеща, Унгария (1999).